Smeden (leermeesters)
Projecten - Smeden

Jos de Graaf bij zijn tekeningen
het eindresultaat

We hebben in Veghel ook onder publieke belangstelling gewerkt aan een hek voor het smederijmuseum in Rouen (Fr.). Ik mocht meedoen aan het ontwerp linksonder.
Tijdens Sail Weesp (een nautisch evenement in 2007) heb ik met mijn eigen veldsmidse smeed-demonstraties gegeven en wat kleine smeedobjecten gemaakt. Gelukkig had ik twee charmante assistenten ter beschikking om het e.e.a. vast te houden...
Op de Nationale Sleepboot Dagen in Vianen (2004) hebben we een "klink"demonstratie gegeven. Ik maakte de klinknagels en Harm Piekema (sleepbootkapitein en oud-klinker) deed het klinkwerk met twee stukken oude staalplaat van een gesloopt schip.
In het Brabantse dorp Zeeland hebben we met zeven smeden o.l.v. Jos de Graaf in één dag een uithangbord gesmeed. Ieder had zo zijn eigen smeedwerk. De dames verzorgden de gesmede verbindingen van de diverse andere smeedwerken. Dit alles voor de prachtige smederij van Adrie Franken. 
In 2005 heb ik grote krullen als hengsel gesmeed voor het duwstel van een nieuwgebouwd hand-draaiorgeltje op wielen.
Deze pook is mijn verzinsel en is erg handig bij onze houtkachel!

Al deze smeden zijn lid van het Nederlands Gilde van Kunstsmeden (NGK), een afdeling van de Metaalunie. (www.smeden.nl)

Daarna heb ik nog cursussen bijgewoond in Ruinerwold (Berend Kleine) en Rekken (Tim Vos).
Mijn allereerste leermeester was Cees Rombout in Buurmalsen, die een korte cursus gaf, waarin de diverse technieken van het smeden aan bod kwamen. Hier de verschillende smeedobjecten, waar hij mij zeer bij geholpen heeft. De pikhaak en de pen met ring gebruik ik nog steeds voor onze oude sleepboot.
Nederlands Operette Theater
Nederlands Operette Theater
Nederlands Operette Theater
Nederlands Operette Theater
Nederlands Operette Theater
Nederlands Operette Theater
Nederlands Operette Theater

smeedobjecten

Opera Tronfo
Maar mijn echte leermeester is Jos de Graaf, die gedurende een heel jaar elke week zeer specifieke opdrachten gaf en hoge eisen stelde aan het eindproduct. Ook kregen we o.a. teken-lessen en geschiedenis. Deze cursus geeft hij nog steeds in Instituut Pieter Breughel te Veghel. (www.pieterbrueghel.nl) Hier een paar van de zeer vele smeedobjecten, die ik daar in de loop van het jaar gemaakt hebt; de kandelaar is inmiddels veelvuldig gebruikt! (zie foto's hieronder)

Philharmonia A'dam